Latvijas Sarkanais Krusts


Gatavojamies aukstajiem mēnešiem
Pievienots: 29 Jul 2021.


Vasaras laikā veselība ir jāstiprina ar ogām, dārzeņiem, augļiem, kas atrodami piemājas dārzos. Noteikti jānovērtē ir arī to ogu sniegtie labumi, kas aug, iespējams, tepat zem loga. Šobrīd ir īstais laiks, kad ievākt jāņogas, upenes, ērkšķogas ēšanai vai noglabāšanai starp ziemas krājumiem, tāpēc nevajag kavēties un gaidīt, līdz tās jau būs nobirušas.
 
SAC "Venta" (Kuldīga) ogas nelaiž zudumā un sagatavo tās uzglabāšanai ziemā, lai aukstajos mēnešos tās būtu pie rokas.

Kā pagatavot jāņogas ziemai?  

Jāņogu sula


Pagatavošana:
  • Ogas ieber tam paredzētajā nodalījumā, apakšējā nodalījumā ielej ūdeni un uz vidēji lielas uguns vāra tik ilgi, līdz no jāņogām iztecējusi visa sula.
  • Karsto sulu pilda pudelēs un aizkorķē. Ja vēlas, ogas tvaicēšanas sākumā var pārkaisīt ar nelielu daudzumu cukura.
Jāņogu želeja

Vajadzīgs:
2 kg jāņogas
2 kg cukurs

Pagatavošana:
  • Ogas nomazgā (tās var būt ar ķekariem), liek katlā, pievieno cukuru un, izmantojot koka karoti, saspaida, līdz izdalās sula.
  • Tad liek katlu uz plīts un uz straujas uguns karsē 8 minūtes kopš brīža, kad parādījies pirmais burbulis.
  • Jāņem vērā, ka masa stipri putos un palielienāsies apjoms, tādēļ jāizvēlas dziļāku katlu. Vārīšanas laikā putas nost neņem!
  • Nepārtraukti maisot, sagaida astoto vārīšanas minūti, tad izkāš masu caur sietu. Ja ir putas, tad šajā brīdī tās noņem.
  • Želeju pilda tīrās burkās, aizvāko, atdzesē un novieto vēsumā.
Jāņogu un zemeņu ievārījums

Vajadzīgs: 
  • 250 g jāņogu
  • 500 kg zemeņu
  • 750 g cukura
  • 1/2 glāze/s ūdens
Pagatavošana: 
  • Jāņogas vāra kopā ar zemenēm un cukuru (vispirms katlā ielej pusglāzi ūdens).
  • 15-20 minūtes vāra (spēcīgi burbuļojot).
  • Pilda izkarsētās burciņās.